CSC TEC Online Course Exam Question and Answers 2020

0
78
CSC TEC Online Course Exam Question and Answers 2020
CSC TEC Online Course Exam Question and Answers 2020

What is Telecentre Entrepreneur Course [TEC] – फ़ायदा क्या है, जाने पूरी जानकारी

1: CSC अकादमी क्या है?

उत्तर: सीएससी एकेडमी सोसायटी पंजीकरण अधिनियम 1860 (1860 का अधिनियम 21) के तहत एक सोसायटी है जिसका दिल्ली में पंजीकृत कार्यालय है।

2: Telecentre Entrepreneur Course (TEC) क्या है?

पाठ्यक्रम सभी CSC VLE और नागरिकों के लिए है जो प्रमाणित VLE बन सकते हैं। इस पाठ्यक्रम के माध्यम से एक नागरिक अपना सीएससी केंद्र (डिजिटल सेंटर) खोल सकता है और सीएससी में सभी मौजूदा और आगामी परियोजनाओं के लिए प्रमाणित वीएलई को प्राथमिकता दी जाएगी। यह पाठ्यक्रम किसी भी नवोदित प्रतिभा के लिए सूचना और संचार प्रौद्योगिकी (आईसीटी) आधारित केंद्र शुरू करने के लिए उपयोगी है, ताकि समुदाय को डिजिटल प्रौद्योगिकी के साथ सेवा प्रदान की जा सके। CSC TEC Exam Answer Key

3: कार्यक्रम का मुख्य उद्देश्य क्या है?

टेलीसेंटर एंटरप्रेन्योर कोर्स (टीईसी) का मुख्य उद्देश्य ग्रामीण स्तर के उद्यमी (VLE) और नागरिकों को कॉमन सर्विसेज सेंटर द्वारा प्रदान की जाने वाली विभिन्न सरकारी सेवाओं के बारे में जागरूक करना और उन्हें टेलीसेंटर एंटरप्रेन्योर कोर्स (टीईसी) के तहत प्रमाणित करना है, एक कोर्स डिज़ाइन किया गया है। विभिन्न सेवाओं के माध्यम से उद्यमियों की वृद्धि और सफलता में तेजी लाने के लिए जिसमें भौतिक स्थान, पूंजी, कोचिंग, सामान्य सेवाएं और नेटवर्किंग कनेक्शन शामिल हो सकते हैं।

How To get a Tec Certificate, first you have to register TEC, to register TEC, you have to pay Rs,1479/ after that you have to complete 10 Assessment. After completing the examination, you get a TEC (Telecentre Entrepreneur Course) Certificate. Tec का Certificate पाने के लिए आपको सबसे पहले TEC का रजिस्ट्रेशन करना पड़ता है TEC का रजिस्ट्रेशन करने के लिए 1479/-Rs का पेमेंट करना पड़ता है , उसके बाद आपको 10 Assessment Complete करना पड़ता है 1 Assessment में 10 Question रहता है उसका आपको Answer देना रहता है, Exam Complete करने के बाद आपको TEC(Telecentre Entrepreneur Course) Certificate मिल जाता है


Exam :- 1 Fundamentals of Telecentre

Question 1: Where the first community technical telecentre was opened?

Answer: C) Harlem, USA, in 1983

Question 2: What are the main objectives of Telecentre?

Answer: D) Both A & C

Question 3: Telecentre offers a wide range of communication services and tend to be publicly owned and geared towards more isolated people like_______________?

Answer: C) People having formal education

Question 4: In Europe telecentres are known as?

Answer: A) Community Technology Centers (CTCs)

Question 5: The deployment of telecentres all across the world is referred to as the______________.

Answer: A) Telecentre movement

Question 6: International agencies define governance as the exercise of authority or power in order to manage a country’s economic, political and administrative affairs.

Answer: A) TRUE

Question 7: _ is an ideal in which political processes translate the will of the people into public policies and establish the rules that efficiently and effectively deliver services to all members of society.

Anser: B) Good governance

Question 8: ICT stands for?

Answer: A) Information and Communication Technologies

Question 9: In 1977 Government of India (GoI) has taken first major step towards implementation of e-governance by establishment of National Informatics Centre (NIC).

Answer: A) TRUE

Question 10: In which year Government of India (GoI) launched the the national satellite based network NICNET ?

Answer: B) 1987




Exam – 2 Entrepreneur & Entrepreneurship

Question 1: Entrepreneur is an individual who, rather than working as an Employee, runs a small business and assumes all the risks & rewards of a given business venture, Idea, or Good or Service.

Answer: A) TRUE

Question 2: Select the types of Entrepreneurs from the following.

Answer: D) Both A & C

Question 3: The entrepreneur is one of the characters which strongly influence business around the world including in each country. Select the correct Characteristics of entrepreneur.

Answer: D) None

Question 4: Small firms are more likely than large companies disappear from the market because of the following reasons?

Answer: A) Limited resources

Question 5: Following are the major mistakes Entrepreneurs do during the operation.

Answer: C) Both A & B

Question 6: Many entrepreneurs, from ignorance or from too much confidence in their forces reach a setback due to improper management business growth and development?

Answer: A) TRUE

Question 7: Entrepreneurship operates within an entrepreneurship ecosystem which often includes:

Answer: D) Both A & B

Question 8: Entrepreneurship is the process of designing, re – launching and running an Existing Business.

Answer: B) FALSE

Question 9: ______ is the ability of entrepreneurs to adapt to changing customer demand, is a important characteristic of entrepreneurs.

Answer: B) Flexibility

Question 10: Entrepreneurship has been described as the “capacity and willingness to develop, organize and manage a business venture along with any of its risks in order to make a profit Exam – 3 G2C & B2C Services.

Answer: A) TRUE




Exam – 3 G2C & B2C Services

Question 1: The e – District project was conceptualized to improve this experience and enhance the efficiencies of the various Departments at the district-level to enable seamless service delivery to the citizen.

Answer: A) TRUE

Question 2: Choose the correct objective of e-district from the below options.

Answer: D) Both A & C

Question 3: Bharat BillPay is a Reserve Bank of India (RBI) conceptualised system driven by National Payments Corporation of India (NPCI).

Answer: A) TRUE

Question 4: Bharat BillPay is a one-stop bill payment platform for the bills like?

ANswer: Both A & B

Question 5: ___ implements operational, technical and business standards for the entire system and its participants.

ANswer: A) Bharat Bill Payment Central Unit (BBPCU)

Question 6: FASTag is an Electronic Toll Collection system in India operated by NHAI.

Answer: A) TRUE

Question 7: FASTag is currently operational at more than ____ toll plazas across national and state highways.

Answer: B) 425

Question 8: Applications for new PAN Card process through CSCs in collaboration with UTI Infrastructure Technology and Services Limited (UTIITSL) and National Securities Depository Limited (NSDL).

Answer: A) TRUE

Question 9: Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) is an ambitious housing scheme of the Government for creating affordable housing units for the following category.

Answer: A) Urban Poor

Question 10: Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) partnered with CSC SPV to provide Food Business Operator (FBO) registration service through CSCs.

Answer: A) TRUE




Exam – 4 Common Services Centre schemes.

Question 1: Common Services Centres (CSCs) are the access points for delivery of various electronic services to the rural citizens of India.

Answer: A) TRUE

Question 2: Digital India is a flagship programme of ________________with a vision to transform India into a digitally empowered society and knowledge economy.

Answer: B) Government of India

Question 3: Select the vision enables by the Common Service Centre (CSC) under the Digital India Programmer.

Answer: D) Both A & C

Question 4: Common Services Centres (CSCs) are envisaged as assisted front end _________enabled centres for delivery of various G2C (Government to Citizen) and other B2C (Business to Citizen) services to the citizens.

Answer: A) ICT (Information and Communication Technology)

Question 5: A good VLE is someone who has entrepreneurial traits, strong social commitment as well as respect within the community.

Answer: A) TRUE

Question 6: Select the role of VLE society from the following options given below:

Answer: D) Both A & C

Question 7: Jeevan Pramaan is Aadhaar based Digital Life Certificate for Pensioners of Central Government, State Government or any other Government organization.

Answer: A) TRUE

Question 8: What are the age criteria for an individual to join National Pension Scheme (NPS).

Answer: B) 18 – 65 years

Question 9: Which scheme promotes the efficient use of energy at the residential level through LED lights?

Answer: B) Ujala

Question 10: CSC Wi-Fi Choupal was introduced to enable last mile delivery of internet connectivity through Wi-Fi/Wireless to the urban & rural location of India.

Answer: A) TRUE




Exam – 5 Digital Seva Portal

Question 1: Digital Seva Portal is a secure authentication system for connecting users to services available in the portal.

Answer: A) TRUE

Question 2: Select the connect feature of Digital Seva Portal from the following:

Answer: D) Both A & C

Question 3: Digital Seva Connect is an identity solution to sign in to the following portal.

Answer: B) Service Access Provider (SAP)

Question 4: _______is a term life insurance policy that can be renewed either on a yearly basis or for a longer period of time. It will provide life insurance coverage on the death of the policyholder.

Answer: B) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY)

Question 5: Insurance premium is a specified amount stipulated by the insurance company, which the insured individual should periodically pay to maintain the actual coverage of insurance.

Answer: A) TRUE

Question 6: Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyaan (PMGDISHA) is a scheme to make digitally literate total no. ___________persons in rural areas, across States/UTs, by covering one member from every eligible household.

Answer: B) 6 crore

Question 7: A Biometric device is security identification and authentication devices which verifies or recognize the identity of a living person by following characteristic:

Answer: B) Fingerprints

Question 8: The Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) gives the following banking facility to the citizens.

Answer: A) Cash Deposit

Question 9: Cyber Gram Yojana is a Multi-sectoral Development Programme (MsDP) aims at improving the socio-economic conditions of rural citizens of all category and providing basic amenities to them for improving the quality of life.

Answer: A) TRUE

Question 10: CSC SPV has collaborated with___________ to provide opportunities in field of advanced skills using Solid Edge CAD tool.

Answer: C) INTEL




Exam – 6 Digital Security and Wellness

Question 1: What are the correct aspects of Cyber Wellness?

Answer: C) Cyber Safe

Question 2: Cyber Ethics refers to appropriate, responsible and ethical online behaviour that governs all our interaction with other Internet users and emphasizes on the exercise of cyber values.

Answer: A) TRUE

Question 3: Choose the Cyber Wellness Value from the following:

Answer: B) Integrity

Question 4: Choose the correct option from the following threats under Cyber Wellness.

Answer: D) Both A & B

Question 5: Regularly use of smartphone for surfing the Internet, downloading music and social networking increase the risk on smartphone safety.

Answer: A) TRUE

Question 6: Choose the correct step for smartphone safety from the following.

Answer: A) Security Software

Question 7: Public Wi-Fi hotspots can give hackers easy access to your phone.

Answer: A) TRUE

Question 8: Select the reason of the Copyright Infringement and Laws from the below options.

Answer: A) Using someone’s work without permission.

Question 9: Copyright does not exist forever. It applied only for a specific duration. After the expiry of the specified time, the work falls in the public domain and is then open to public for use without the permission of the owner.

Answer: A) TRUE

Question 10: In social media safety it is important to disabled the following option to avoid revealing your location to others.

Answer: A) Geo Tagging




Exam – 7 Finance & Accounting

Question 1: Finance and Accounting is the process of recording, summarizing and reporting the myriad of transactions like financial statements, including the balance sheet, income statement and cash flow statement.

Answer: A) TRUE

Question 2: Choose the correct objectives of Finance and Accounting from the following options below.

Answer: C) Both A & B

Question 3: By the term, Accounting was practised in India twenty three centuries ago as is clear from the book named “Arthashastra” written by ______?

Answer: B) Kautilya

Question 4: The main purpose of accounting is to ascertain profit or loss during a specified period, to show financial condition of the business on a particular date.

Answer: A) TRUE

Question 5: Book – keeping is associated with which part of the accounting.

Answer: C) Recording of Transactions

Question 6: An accountant is required to take part in matters of management, control and planning of economic resources.

Answer: A) TRUE

Question 7: Choose the correct Nature of Accounting from the below options:

Answer: B) Accounting as an knowledge

Question 8: Accounting is rightly referred the “language of business”.

Answer: A) TRUE

Question 9: Select the correct Branch of Accounting from the below options:

Answer: A) Financial accounting

Question 10: A transaction is a stimulus from one person and a related response from another.

Answer: A) TRUE




Exam – 8 Goods and Services Tax (GST)

Question 1: Goods and services are divided into tax slabs for collection of tax. Choose the correct option.

Answer: A) 0%, 5%, 12%, 18% and 28%.

Question 2: Petroleum products are taxed separately by the individual state governments.

Answer: A) TRUE

Question 3: The Goods and Service tax (GST) came into effect from_______in India.

Answer: C) Jul-01-17

Question 4: The tax rates, rules and regulations are governed by the Goods and Services Tax Council which comprises finance ministers of centre and all the states.

Answer: A) TRUE

Question 5: CSC SPV has built portal for filing application on Goods and Service Tax (GST). Choose the correct option.

Answer: A) Digital Seva Portal

Question 6: VLEs can deregister for GST number if the turnover is less than 10 lakhs as the notification from Government of India that they are not required to register under GST.

Answer: B) FALSE

Question 7: Choose the correct components of GST.

Answer: A) CGST, SGST & IGST

Question 8: PAN no. is mandatory to apply for GST registration.

Answer: A) TRUE

Question 9: What are the Penalty charges for not paying tax or making short payments (genuine errors).

Answer: B) 10% of the tax amount due subject to a minimum of Rs.10, 000

Question 10: In the pre-GST regime, states mainly collected taxes in the form of Value Added Tax (VAT). Every state had a different set of rules and regulations.

Answer: A) TRUE




Exam – 9 Soft Skills

Question 1: In soft skills ‘IQ’ stands for?

Answer: C) Intelligence Quotient

Question 2: Employer looks for what skills when they make hiring decision.

Answer: C) Both A & B

Question 3: An employee with a high level of emotional intelligence has good communication skills and interpersonal skills.

Answer: A) TRUE

Question 4: Select the examples of Soft Skills.

Answer: D) Both A & C

Question 5: The ability to be diplomatic and respectful even when there are disagreements is also a key soft skill.

Answer: A) TRUE

Question 6: Following are the attributes of soft skills:

Answer: D) Both A & C

Question 7: Soft skills are the technical skills one can use each day to perform your job.

Answer: B) FALSE

Question 8: Choose the correct Factors that influencing Entrepreneurship from the below options:

Answer: D) Both A & C

Question 9: Soft skill examples include communication skills, such as voice inflection and gestures.

Answer: A) TRUE

Question 10: ______improves when workers collaborate by sharing knowledge and tools to get jobs done.

Answer: B) Efficiency and output




Exam – 10 Business Communication

Question 1: Business Communication is a mutual exchange of understanding, originating with the receiver. Communication needs to be effective in business.

Answer: A) TRUE

Question 2: Choose the correct basic function of Management in Business Communication.

Answer: A) Planning

Question 3: Effective business communication helps in building goodwill of an organization.

Answer: A) TRUE

Question 4: Choose the correct option for the types of Business Communication from the below list.

Answer: C) Both A & B

Question 5: Effective Communication is significant for managers in the organizations so as to perform the basic functions of management.

Answer: A) TRUE

Question 6: What is main direction of communication flow in an organization? Choose the correct option.

Answer: B) Downward Flow of Communication

Question 7: Communication that takes place between managers of other work groups is called diagonal communication.

Answer: B) FALSE

Question 8: Various non verbal components of communication are.

Answer: C) Both A & B

Question 9: Kinesics is known as study of body language.

Answer: A) TRUE

Question 10: Choose the main barriers of communication from the below list.

Answer: A) Perceptual and Language Differences






Latest Post:- Azzi Apk Download & Watch Movies – Notila Apk Download & Watch Movies – Xollu Apk Download & Watch Movies – Download Wero Apk and Watch Movies, Netflix Shows – Newspaper X Theme Free Download – Newspaper 9.8 Theme Free Download – NewsMag 4.9.1 Premium WordPress Theme Download – Dooplay 2.3.1 WordPress Movie Theme Free Download – Yoast SEO Premium v12.8 Plugin Free Download [2020] – 7 Best Caching WordPress Plugins For Speed Up Your Website [2020] RedFlix TV – TorrentVilla – Cinema HD – ShowBox – CyberFLix – Typhoon TV – WeShare – Best 12+ Live Tv Apps – MovieShot Apk – Jio Tv MOD Apk – Oreo Tv v1.8.1 Apk – Thop Tv v30 For Windows 10 – Thop Tv v21 Apk – ThopTv v22 Apk Download



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × one =